MH logo 2021
NOE 100

07apr6:00 pm8:30 pmMI, MAGYAROK – 17 ORSZÁG, 53 FILMNAGYDOBRONY

Event Details

MAGYARSÁG HÁZA FILMKLUB EXTRA

Faluportré Kárpátaljáról / Rendező: Debreceni Kamilla / 60 perc
A vetítés utáni beszélgetés vendége: Szanyi Éva, a nagydobronyi Magyar Ház vezetője és Debreceni Kamilla rendező

Sok dolgos ember, gazdag hagyományok, múlt és jövő. Az elmaradott térségben lévő község nagyszerű példa arra, hogyan lehet a múltra, a hagyományokra építve modern, élhető, fiataloknak is vonzó falut fenntartani.

Nagydobrony Kárpátalja legnagyobb magyarlakta faluja. A világháborúk, haláltáborok megtizedelték a világtól elzárt falu lakóit. Élet- és munkakedvüket, kreativitásukat azonban semmi nem tudta megtörni mindmáig. Számos hagyomány fennmaradt itt, amit máig lelkesen és nagy hozzáértéssel művelnek. A fűszerpaprika-termesztés és -feldolgozás, a kovácsmesterség, amelyeknek a fortélyait megismerjük a filmből, főleg az idősebbek terepe.  Egyedi, színpompás hímzéseket készítenek máig az asszonyok, amelyek színeikben a palóc színvilágra emlékeztetnek, mert itt is a piros és a kék az alapszínek. Ezek a hímzések nem csak kiállításokon láthatók, sok estben a mai ruhákon is megjelennek.  A szürkemarha-tenyésztés, a gasztronómiai hagyományok, ételkülönlegességek  szintén a falu régi-új életét gazdagítják.

Nagydobrony figyelemre méltó intézményekkel rendelkezik. Óvodája a legnagyobb magyar nyelvű óvoda a régióban. Református gimnáziuma, amelyet 2010 óta a magyar állam tart fenn, kineveli az értelmiséget, köztük a tanári utánpótlást is, amennyiben nagy számban tanulnak tovább az itteni tanulók Kárpátalja felsőoktatási intézményeiben. Az Irgalmas Szamaritánus Református Gyermekotthonban fogyatékossággal élő fiatalokat gondoznak, akik közül többen is meggyógyultak a lelkiismeretes ápolásnak köszönhetően. Kiderült, hogy sok esetben a törődés hiánya okozta a problémáikat.

Pályázati pénzből épült fel a Magyar Ház, amely mintegy szimbóluma a múltból építkező jövőnek, ideális terepe a hagyományok tovább éltetésének, a magyar közösség építésének.

A részvétel ingyenes. Előzetes REGISZTRÁCIÓ javasolt. A regisztráció a Magyarság Háza elfogadó válaszlevelével aktiválódik. Helyfoglalás érkezési sorrendben. Kérjük regisztrált vendégeinket, hogy helyüket legkésőbb a meghirdetett kezdési időpont előtt tíz perccel foglalják el! Nem regisztrált vendégeinknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudunk helyet biztosítani. További információ: info@magyarsaghaza.net 

Kérjük, olvassa el a Adatkezelési Tájékoztatónkat

Time

(Thursday) 6:00 pm - 8:30 pm(GMT+02:00)

Location

Uránia Nemzeti Filmszínház

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük