MH logo 2021
NOE 100

02jun6:00 pm8:30 pmMI, MAGYAROK – 17 ORSZÁG, 53 FILMNYELVÉPÍTÉSZ

Event Details

MAGYARSÁG HÁZA FILMKLUB EXTRA

Benedek Zsuzsanna Buenos Aires-i magyartanár portréja, Argentína | Rendező: Beis András | 60 perc
A film utáni beszélgetés vendége: Benedek Zsuzsanna

Az anyanyelv az, amelyen édesanyám szólt hozzám, amelyen mesélt és megnyugtatott. Az anyanyelv az, ami látni, érezni, érteni és élni tanított. 

Benedek Zsuzsanna nyelvtanárként először magyar anyanyelvűeknek tanított magyart, majd a magyart mint idegen nyelvet kezdte oktatni.  Buenos Aires-ben él, ott tanít az egyetemen, de Chilében és más helyeken is tart kurzusokat, jelenleg tizenkettőt, főleg magyar gyökerű embereknek. Van azonban olyan tanítványa is, aki a gyönyörű magyar bélyegek miatt kezdett magyarul tanulni nyolcvanegynéhány évesen.

A magyar nyelv képekben beszél, sokkal inkább, mint más nyelvek, ezért nagyon kifejező –mondja. A „kormány” szó jelenthet biciklikormányt, de jelenti az ország vezetését is. Ugyancsak kifejező a „magyaráz” ige, hiszen benne van, hogy valamit megértetni leginkább magyarul lehet.

Édesanyja és annak szülei 1948-ban szöktek át Ausztriába, majd onnan Argentínába mentek. Édesanyja is nyelvtanár, magyart tanított ő is, akárcsak Zsuzsanna lánya.

Három fia Európában él, közülük egy Budapesten. Neki saját zenekara van, de mindegyik fiú kapcsolatban áll a zenével. Férje a country zene rajongója, gitározik. A cserkészet és a zene hozta őt össze Zsuzsival. Amikor már a fiúk is zenéltek, közös nagy családi zenekart alapítottak. A zenében is ápolják a családi harmóniát.

Zsuzsi 2013-ban magyar ezüst érdemkeresztet vehetett át az argentínai magyarok identitásának megőrzése ügyében végzett munkájáért. Nagy megtiszteltetésnek tartja, akárcsak Kányádi Sándor barátságát, aki rábeszélte, hogy publikálja a Gondolatok az anyanyelvről című könyvét. Zsuzsanna boldog és büszke, mert családjában sikerült tovább adnia a magyar identitást, és nagyszüleinek-szüleinek azt a mentalitását, hogy bármit hozott az élet, mindennek tudtak örülni, és mindenért tudtak hálásak lenni.

A részvétel ingyenes. Előzetes REGISZTRÁCIÓ javasolt. A regisztráció a Magyarság Háza elfogadó válaszlevelével aktiválódik. Helyfoglalás érkezési sorrendben. Kérjük regisztrált vendégeinket, hogy helyüket legkésőbb a meghirdetett kezdési időpont előtt tíz perccel foglalják el! Nem regisztrált vendégeinknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudunk helyet biztosítani. További információ: info@magyarsaghaza.net 

Kérjük, olvassa el a Adatkezelési Tájékoztatónkat

Time

(Thursday) 6:00 pm - 8:30 pm(GMT+02:00)

Location

Uránia Nemzeti Filmszínház

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük