MH logo 2021
NOE 100

14apr6:00 pm8:30 pmMI, MAGYAROK – 17 ORSZÁG, 53 FILMHátrányokból építkező siker

Event Details

MAGYARSÁG HÁZA FILMKLUB EXTRA

Juhász Péter rimaszombati sebész főorvos portréja (Szlovákia) / Rendező: Balázs Emese / 57 perc
A vetítés utáni beszélgetés vendége: Juhász Péter

Határokon innen és túl – Juhász Péter rimaszombati sebészfőorvos vallomása szabadságról, szeretetről, keleti és nyugati orvoslásról, a trianoni határokról, családról, magyarságról, összetartozásról.

Dr. Juhász Péter felvidéki sebész, politikus és vadász portréját ismerjük meg a Hátrányból építkező siker című filmből. Jacques Derrida francia filozófus mondása szerint hiányainkból építkezünk. Le kell küzdeni a hiányosságokat, a hátrányokat ahhoz, hogy előbbre tudjunk jutni a személyiségfejlődésben, hogy az életünk teljesebbé váljon.

Juhász Péter sokféle hátrányt szenvedett élete során. Hátrány volt például a magyarsága. Fiatal korában azért, mert nem ismerte eléggé jól a cseh nyelvet ahhoz, hogy elsőre felvételt nyerjen a prágai orvosi egyetemre. Hátrányt szenvedett, mert kisgyermek korban elveszítette az édesanyját. A szenvedést, a kudarcot, a hiányt azonban mégis az előnyére tudta fordítani, mert a halál döbbentette rá arra, hogy ő mindenképpen az orvosi hivatást fogja választani.  Meg akarja akadályozni, hogy emberek harminckét éves korban meghaljanak. Magyarsága arra ösztönözte, hogy kétnyelvű sebészeti osztályt hozzon létre a rimaszombati kórházban, ahol magyar és szlovák nyelven kommunikál a betegekkel a színvonalas ellátás jegyében.

Hivatása során felismerte, hogy a fejlett nyugati technológiát ki kell egészíteni a holisztikus keleti szemlélettel ahhoz, hogy sikeresebben tudja kezelni a beteg embert, akinek nem csupán fizikai teste, de lelke is van. A tudomány mellett a hitnek is óriási szerepe van az életében. Nagymamája nevelte föl, aki hitéből nyert erőt ahhoz, hogy újra és újra talpra tudjon állni küzdelmes élete során. Az imára kulcsolt kezéről készült fotó ma is megmutatja, mi adhat erőt ahhoz, hogy minden bukás után megerősödve folytassa az útját.

Válaszút elé érkezett a világ – állítja. A covid után már semmi nem lesz ugyanolyan, mint azelőtt. Hamarosan elválik, hogy a káosz, a pusztulás vagy a rend és a világosság felé tart-e az emberiség. Utóbbi lehetőséghez egyfelé irányuló, tiszta tudati energiával bíró kritikus tömegre van szükség.

A részvétel ingyenes. Előzetes REGISZTRÁCIÓ javasolt. A regisztráció a Magyarság Háza elfogadó válaszlevelével aktiválódik. Helyfoglalás érkezési sorrendben. Kérjük regisztrált vendégeinket, hogy helyüket legkésőbb a meghirdetett kezdési időpont előtt tíz perccel foglalják el! Nem regisztrált vendégeinknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudunk helyet biztosítani. További információ: info@magyarsaghaza.net 

Kérjük, olvassa el a Adatkezelési Tájékoztatónkat

Time

(Thursday) 6:00 pm - 8:30 pm(GMT+02:00)

Location

Uránia Nemzeti Filmszínház

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük