MH logo 2021
NOE 100

15may7:00 pm8:10 pmMagyarság Háza TeátrumSoóky László: Meg a Sátán, meg én

Event Details

A felvidéki Dialóg n. o. előadása
Soóky László monodrámája a Meg a Sátán, meg én a csehszlovákiai magyarság történetét feldolgozó trilógia után új fejezetet nyit mind a Dialóg előadásai, mind a szlovákiai magyar drámaírás történetében. Hiszen nemcsak, hogy nem szlovákiai magyar térben, egy-egy történelmi esemény árnyékában játszódik, hanem túllép és túlmutat a tér- és idő törvényein. Egy kozmikus utazás története – amely mégis nagyon emberi, nagyon zsigeri pillanatokat örökít meg.  
A történet főszereplője a Költő – aki a nagy mű megírására vágyik (ez a karakter visszatérő figurája a Soóky univerzumnak), de szerződése az ördöggel egyáltalán nem tudatos. Éppúgy belesodródik a Sátánnal való utazásba, ahogy a szlovákiai magyar történeti monodrámák hősei elszenvedik a rájuk kiszabott történelmi sorsot. A Sátán az, aki szinte politikusi eszköztárral manipulálva irányítja a történéseket, a Költő öntudatlan félálomban követi, vagy szenvedi el az eseményeket. Ennek ellenére a Sátán nem egy démoni alak, aki fölötte áll az univerzum törvényeinek, emberi vágyak és ösztönök megtestesítője, a szabadság hírnöke, aki manipulációjával, játékával felerősíti az emberi társadalom árnyait, egy züllött, cinikus filozófus – legnagyobb eszköze a tisztánlátás, a romlást az ember saját maga idézi elő. 
A Költő meg a Sátán végignyargalnak a középkoron és Európán, felbukkannak Shakespeare korában Angliában, megjelennek Pannóniában Mátyás király bolondjaként, meglátogatják a spanyol Armadát, de kis kitérőt tesznek az Úristen rezidenciájára is. Isten és a Sátán kapcsolata Soóky olvasatában olyan, mint a nagypolitika – a jót és rosszat megtestesítő, a világot irányító két pólus valójában szövetségese egymásnak. Találkozásuk cinikus összekacsintás.  
Soóky egyik legérettebb, legsűrűbb drámaszövegét Keszég László állítja színpadra, akivel már harmadik alkalommal dolgozik együtt a Dialóg csapata.  

Költő: Harsányi Attila  
Díszlet- és jelmeztervező: Hircsu Mariann  
Dramaturg: Varga Emese
Rendezte: Keszég László  

Időtartam: 70 perc
Ajánlott életkor: 14+ 

A részvétel ingyenes. Előzetes regisztráció javasolt. Kérjük regisztrált vendégeinket, hogy helyüket legkésőbb a meghirdetett kezdési időpont előtt húsz perccel foglalják el! Nem regisztrált vendégeinknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudunk helyet biztosítani. 
 
Helyfoglalás érkezési sorrendben. 
 
Kérjük, olvassa el https://magyarsaghaza.net/wp-content/uploads/2023/03/Adatkezelesi_Tajekoztato_Kivonat_Rendezveny_Regisztracio_Magyarsag_Haza_Nonprofit_Kft_220823.pdf linken található Adatkezelési Tájékoztatónkat!  

Time

(Monday) 7:00 pm - 8:10 pm(GMT+02:00)

Location

Aranytíz Kultúrház, Tolnay Klári Színpad