MH logo 2021
NOE 100

14mar6:00 pm7:30 pmMAGYARSÁG HÁZA SZABADEGYETEMDr. Zékány Krisztina: Kisebbségi helyzetben otthon. Kárpátaljai körkép 

Event Details

Magyarság Háza Szabadegyetem
Kisebbségi helyzetben otthon. Kárpátaljai körkép 
Dr. Zékány Krisztina előadása

Időtartam: 60 perc
Ajánlott életkor: 12+

Magyarság Háza Galéria
1051 Budapest, Nádor u. 17.
2024. március 14. (csütörtök), 18:00

A részvétel ingyenes. Előzetes regisztráció javasolt. Kérjük regisztrált vendégeinket, hogy helyüket legkésőbb a meghirdetett kezdési időpont előtt húsz perccel foglalják el! Nem regisztrált vendégeinknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudunk helyet biztosítani. Helyfoglalás érkezési sorrendben.

„Kárpátalja ma Ukrajna nyugati régiója.  Magyarországgal, Szlovákiával, Romániával és egy rövid szakaszon Lengyelországgal határos. Úgy alakult, hogy az évszázadok folyamán soknemzetiségű közösség telepedett le itt, s ezt a folyamatot a huszadik század elejéig nemigen zavarták háborúk vagy sorsfordító politikai döntések. 

Ezt követően viszont minden korszak hozta a maga államnyelvét, törvényeit. Mi úgy tudunk együtt menni ugyanoda, hogy anyám a mai napig a Sztálin térre indul, én az Újraegyesülés térre, a lányom a Petőfi térre.  

Volt és van úgy, hogy felértékelődik az anyanyelvhasználat, az anyanyelvi oktatás kérdése, hogy nincs, vagy nem jut magyar tankönyv minden iskolapadra, hogy nyelvcsendőr felügyeli közterületeken a nyelvhasználatot. Mégis megmaradunk, s ha jó példát mutatunk, magyarnak fogják tartani magukat a gyerekeink és az unokáink, akik minden szomszéd és rokon nyelvén tudnak majd pohárköszöntőt mondani, a jellemző „mismás” kárpátaljai nyelven pedig valamennyi helyi megérteti magát a másikkal. Már csak ezért is „káláp dolu” a kárpátaljai magyarok előtt.” (Dr. Zékány Krisztina)  

Kérjük, olvassa el https://magyarsaghaza.net/wp-content/uploads/2023/03/Adatkezelesi_Tajekoztato_Kivonat_Rendezveny_Regisztracio_Magyarsag_Haza_Nonprofit_Kft_220823.pdf linken található Adatkezelési Tájékoztatónkat! 

Time

(Thursday) 6:00 pm - 7:30 pm(GMT+01:00)

Location

Magyarság Háza Galéria