MH logo 2021
NOE 100

22feb6:00 pm7:30 pmMAGYARSÁG HÁZA SZABADEGYETEMLelkes Gábor: Társadalmi, gazdasági és interetnikus kapcsolatok Felvidéken

Event Details

Magyarság Háza Szabadegyetem
Társadalmi, gazdasági és interetnikus kapcsolatok Felvidéken
Lelkes Gábor előadása

Időtartam: 60 perc
Ajánlott életkor: 12+

Magyarság Háza Galéria
1051 Budapest, Nádor u. 17.
2024. február 22. (csütörtök), 18:00

A részvétel ingyenes. Előzetes regisztráció javasolt. Kérjük regisztrált vendégeinket, hogy helyüket legkésőbb a meghirdetett kezdési időpont előtt húsz perccel foglalják el! Nem regisztrált vendégeinknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudunk helyet biztosítani. Helyfoglalás érkezési sorrendben.

A regionális különbségek megszüntetése, a kisebbségi identitás megőrzése, a társadalmi, gazdasági és interetnikus kapcsolatok a leggyakrabban elhangzó fogalmak közé tartoznak a szlovákiai magyar társadalom helyzetét elemző fórumokon az utóbbi évtizedekben. A gazdasági és infrastrukturális különbségek miatt a magyar közösség versenyképességi és demográfiai mutatói lényegesen kedvezőtlenebbek az országos átlagnál, s mindezen mutatók összessége rendkívül nagy hatással van a társadalmi és interetnikus kapcsolatokra, azokban is éles regionális eltérések vannak a közel 700 km hosszan elnyúló magyar-szlovák határszakasz mentén, ahol a szlovákiai magyar nemzetrész döntő hányada él. Az önálló Szlovákia 31 éves történelme során a kormányzati intézkedések Dél-Szlovákia regionális fejlődését, a magyar nemzetiség által lakott régiók versenyképességét a legtöbb esetben annak függvényében támogatták, hogy részt vettek-e az adott kormánykoalíciókban a magyar pártok vagy sem. S a jelenlegi társadalmi, gazdasági és interetnikus kapcsolatok helyzetét tökéletesen mutatja az, hogy a 31 évből csak 14 évig voltak a magyar közösség politikai képviselői részei a pozsonyi kormányoknak.

Kérjük, olvassa el https://magyarsaghaza.net/wp-content/uploads/2023/03/Adatkezelesi_Tajekoztato_Kivonat_Rendezveny_Regisztracio_Magyarsag_Haza_Nonprofit_Kft_220823.pdf linken található Adatkezelési Tájékoztatónkat!

Time

(Thursday) 6:00 pm - 7:30 pm(GMT+01:00)

Location

Magyarság Háza Galéria