MH logo 2021
NOE 100

25jan6:00 pm7:00 pmMAGYARSÁG HÁZA SZABADEGYETEMFilep Tamás Gusztáv: A két nagy háború között frissiben kisebbségbe szorult felvidéki magyarság korszelleméről

Event Details

A két nagy háború között frissiben kisebbségbe szorult felvidéki magyarság korszelleméről
Filep Tamás Gusztáv előadása

Időtartam: 60 perc
Ajánlott életkor: 12+

Magyarság Háza Galéria
1051 Budapest, Nádor u. 17.
2024. január 25. (csütörtök), 18:00

A részvétel ingyenes. Előzetes regisztráció javasolt. Kérjük regisztrált vendégeinket, hogy helyüket legkésőbb a meghirdetett kezdési időpont előtt húsz perccel foglalják el! Nem regisztrált vendégeinknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudunk helyet biztosítani. Helyfoglalás érkezési sorrendben.

1989-ig ellentmondásos kép élt a két világháború közötti csehszlovákiai magyar nemzeti kisebbség történetéről. Mintha átvettük volna a Csehszlovák Köztársaság önképét, illetve az odakerült magyarságról gyakran, mint a Horthy-rezsim ötödik hadoszlopáról hangoztatott közhelyeit. A későbbi kutatások bizonyították, hogy a kisebbségek kevésbé, illetve ellentmondásosan részesültek „a demokrácia áldásaiból”. A csehszlovák légiók bevonulása után megszűntek, illetve átalakultak az önkormányzatok, sok magyar állampolgárságát nem ismerték el, másoknak nem vették figyelembe a nemzeti identitását. A befizetett adó arányos részét a kisebbségek nem kapták vissza intézményépítésre. Számos csehszlovákiai magyar gondolkodó a bécsi döntés után mégis igyekezett Magyarországon honosítani a demokratikus kereteket.

Kérjük, olvassa el https://magyarsaghaza.net/wp-content/uploads/2023/03/Adatkezelesi_Tajekoztato_Kivonat_Rendezveny_Regisztracio_Magyarsag_Haza_Nonprofit_Kft_220823.pdf linken található Adatkezelési Tájékoztatónkat!

Time

(Thursday) 6:00 pm - 7:00 pm(GMT+01:00)

Location

Magyarság Háza Galéria