MH logo 2021
NOE 100

23mar6:00 pm7:30 pmMAGYARSÁG HÁZA IRODALMI SZALONErdély újranemesítői I-II. (könyvbemutató)

Event Details

Előadó: Csinta Samu

Tíz erdélyi főnemesi család túlélésével, visszatérésének körülményeivel és perspektíváival foglalkozik Erdély újranemesítői, illetve Arisztokraták honfoglalása című köteteiben a szerző.
A Heti Válasz Kiadó gondozásában megjelent könyvekben a Kálnoky, a Bethlen, a Mikes, a Teleki, a Haller, az Apor, a Kemény, a Bánffy, a Csávossy és a Barcsay család 20-21. századi történetének, e formálódó folyamatnak csupán néhány rövid pillanatát merevíthettem ki, ám a történetek önmagukért beszélnek.
A romániai rendszerváltást követő visszaszolgáltatások nyomán egyre több arisztokrata család leszármazottja jelenik meg Erdélyben, lakja be életvitelszerűen és felelősen az ősi birtokot. Ezzel párhuzamosan az erdélyi magyar társadalom szerves részévé válik. Ki több, ki kevesebb sikerrel, elszántsággal megy előre, büszkén viselve, ritkább esetben titkolva származását – hiszen végső soron ők is jövőt félő emberek… –, időnként elhallgatva, kit, mennyire viseltek meg az elmúlt száz esztendő viszontagságai. Építenek, restaurálnak, bennünk is építve ez által a korábban talán nem is létező, vagy egészen romossá pusztított önazonosság-tudatot.
Erdély újranemesítése, az erdélyi arisztokrácia leszármazottainak honfoglalási „csatája” élő, szinte naponta változó folyamat. Rájuk irányuló figyelmünk révén akár fennmaradásuk „haszonélvezői” is lehetünk, ha megismerjük a múltjukat, megéljük a jelenüket, részt veszünk a jövőjükben.

A részvétel ingyenes. Előzetes regisztráció javasolt: regisztracio@magyarsaghaza.info (A regisztráció a Magyarság Háza elfogadó válaszlevelével aktiválódik. Helyfoglalás érkezési sorrendben. Kérjük regisztrált vendégeinket, hogy helyüket legkésőbb a meghirdetett kezdési időpont előtt tíz perccel foglalják el!) Nem regisztrált vendégeinknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudunk helyet biztosítani. További információ: info@magyarsaghaza.net

Kérjük, olvassa el a https://magyarsaghaza.net/wp-content/uploads/2022/02/8_2021_altalanos_adatkezelesi_tajekoztato-5.pdf linken található Adatkezelési Tájékoztatónkat!

Time

(Wednesday) 6:00 pm - 7:30 pm(GMT+01:00)

Location

Aranytíz Kultúrház, Nagylovag terem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük