MH logo 2021
NOE 100

06dec6:00 pm7:00 pmMAGYARSÁG HÁZA IRODALMI SZALONCsáky Pál: Hit és illúzió

Event Details

Magyarság Háza Irodalmi Szalon

Csáky Pál: Hit és illúzió 
Könyvbemutató

Csáky Pál felvidéki íróval Kalocsai Andrea, a közmédia műsorvezetője beszélget

Időtartam: 60 perc 
Ajánlott életkor: 12+ 

Magyarság Háza Galéria
1051 Budapest, Nádor u. 17.
2023. december 06. (szerda), 18:00

A részvétel ingyenes. Előzetes regisztráció javasolt. Kérjük regisztrált vendégeinket, hogy helyüket legkésőbb a meghirdetett kezdési időpont előtt húsz perccel foglalják el! Nem regisztrált vendégeinknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudunk helyet biztosítani. Helyfoglalás érkezési sorrendben. 

Csáky Pált elsősorban politikusként ismeri a magyarországi közvélemény. Politikai pályafutását három évvel ezelőtt befejezte, ma már inkább csak publicisztikában foglalkozik a felvidéki magyarság ügyeivel. Azt azonban kevesen tudják róla, hogy író is: idén a 27. kötetét adta ki Hit és illúzió címmel.

Csákynak ez a harmadik drámakötete, amelyben 7 színdarab található. A Hit és illúzió, a kötet címadó darabja arra a kérdésre keresi a választ, miért csúszott félre több vonatkozásban a rendszerváltás oly ígéretes története, s hol vagyunk mindannyian vétkesek ebben a folyamatban. A György barát történelmi drámaként a magyar történelmi-nyelvi elszigeteltségből való kitörés esélyeivel, s az identitás megőrzésének lehetőségeivel foglalkozik. Az Elvtársi üdvözlettel egy szatíra a volt szocialista rendszerről, az emberi szervilitásról és az önfeladásról. Az Eldorádó az 1989 utáni újgazdagok, mint jelenség kritikája akar lenni a politikai-gazdasági lehetőségek gátlástalan kihasználása terén. A Szakadék a trianoni szerződés századik évfordulójára készült, és az 1919-es pozsonyi sortűzről, s az impériumváltás okozta sokkról szól. Érdekes eleme a kötetnek A Führer papja című alkotás, lényegében egy pszichodráma, amely gondolatilag kötődik az Egy nap az örökkévalóságból című darabhoz. A mű azt a folyamatot mutatja be, hogy hogyan juthat el egy pap (Jozef Tiso szlovák elnök) arra a pontra, hogy 1944-ben halomra gyilkoltatja saját polgárait.  

A kötetben szereplő darabok tehát csupa olyan társadalmi kérdést igyekeznek körbejárni, amelyek napjainkban is izgatnak bennünket, s bizonyára könnyebb lenne az életünk, ha jobb válaszokat tudnánk adni rájuk. 

Kérjük, olvassa el https://magyarsaghaza.net/wp-content/uploads/2023/03/Adatkezelesi_Tajekoztato_Kivonat_Rendezveny_Regisztracio_Magyarsag_Haza_Nonprofit_Kft_220823.pdf linken található Adatkezelési Tájékoztatónkat! 

Time

(Wednesday) 6:00 pm - 7:00 pm(GMT+01:00)

Location

Magyarság Háza Galéria