MH logo 2021
NOE 100

06sep6:00 pm7:00 pmMAGYARSÁG HÁZA FILMKLUB / MI, MAGYAROKZOLTÁN

Event Details

ZOLTÁN
Fodor-Lengyel Zoltán festőművész portréja (Spanyolország)

Muszorgszkij Egy kiállítás képei című művét hallgatva alkotta meg első sorozatát egy notesz lapjain. Alig múlt el tíz éves ekkor, és alig dolgozta még fel szülei elvesztését. Tizenhárom éves korában nevelőapja Spanyolországba vitte, ahol évekkel később festőként otthonra talált, de – mint spanyol felesége is állítja – a szívében megmaradt magyarnak. Legjobb barátai is magyarok, akikkel napi kapcsolatot ápol.
Lengyel-Fodor Zoltán – művésznevén Zoltán – ma egy Madrid közeli faluban él. A nyolcvanas évek elején egy bőrönddel és száz dollárral utazott el Párizsba, ahol beiratkozott a Sorbonne-ra, grafikus szakra. Már diák korában felfigyelt a tevékenységére egy galéria tulajdonosa, és kiállítást rendezett a képeiből. Nem csak hogy sikeres volt a tárlat, de gyorsan el is keltek a művei. Úgy tűnik, ez a sikerszéria azóta is töretlen.
Huszonöt évesen elnyerte a nemzetközi Goya-nagydíjat, több száz kiállítása volt Európában és Amerikában. Rengeteg jelentős külföldi elismerés mellett megkapta a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét és a Világ Magyarságáért Művészeti díjat is.
Budapesten értelmiségi családban született, szülei a könyvek, a zene, a művészet szeretetére nevelték. Haláluk után nagyszülei és nagybátyja vették át a nevelés feladatát, nagymamája emlékét nemcsak a szívében őrzi, de egy festményen is megörökítette. Mindig csodálta az egyszerűségét, a tisztaságát, az eleganciáját.
Alkotói válság soha nem gyötörte, mert nem spontán módon alkot, hanem rengeteg kutatás, tanulás, tervezés előzi meg egy adott mű létrejöttét. A feje mindig tele van tervekkel. Általában sorozatokat készít, óriási méretű vásznakon jelenít meg egy-egy témát, gondolatot. Visszatérő motívuma az emberi test, fiatal korában Maurice Bejart balett társulatában tanulmányozta a mozgásban lévő alakokat, a mozdulatokat, formákat. El Greco sorozatával háláját és tiszteletét fejezte ki Spanyolország, a spanyol nemzet iránt. Alapítványt hozott létre a fiatal művészek támogatására. Vallja, nem a műteremnek fest, az alkotónak meg kell küzdenie azért, hogy eljusson az emberekhez. A művésznek nem elég a tehetség, szüksége van elhatározásra, fegyelemre, kitartásra is – ezt üzeni a fiataloknak. No meg a nyelvismeret és a kommunikációs készség is nélkülözhetetlen.
Felesége, Olga nagyon megszerette Magyarországot: az egymástól eltérő tájakat, a művészetet, a gasztronómiát, s nem utolsó sorban a magyar embereket. Azt mondja, Zoltán nem az az ember, aki külföldön elfelejti a hazáját, a nyelvét. Összeköti Spanyolországot Magyarországgal.

Időtartam: 60 perc 

A részvétel ingyenes. Előzetes regisztráció javasolt: regisztracio@magyarsaghaza.info. A regisztráció a Magyarság Háza elfogadó válaszlevelével aktiválódik. Helyfoglalás érkezési sorrendben. Kérjük regisztrált vendégeinket, hogy helyüket legkésőbb a meghirdetett kezdési időpont előtt húsz perccel foglalják el! Nem regisztrált vendégeinknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudunk helyet biztosítani. További információ: info@magyarsaghaza.net  
Kérjük, olvassa el https://magyarsaghaza.net/wpcontent/uploads/2022/02/8_2021_altalanos_adatkezelesi_tajekoztato-5.pdf linken található Adatkezelési Tájékoztatónkat! 

Time

(Tuesday) 6:00 pm - 7:00 pm(GMT+02:00)

Location

Aranytíz Kultúrház, Nagylovag terem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük