MH logo 2021
NOE 100

09may6:00 pm7:00 pmMAGYARSÁG HÁZA FILMKLUB / MI, MAGYAROKKönny és mosoly 

Event Details

Könny és mosoly 
Ilosvay Gusztáv szobrász, rádiós portréja (Ausztrália, Vladucz Zolán filmje) 

A Rózsadombon született, fiatalon emigrált, évtizedek óta Sydney-ben lakik. Sikeresen beilleszkedett, azt mondja, azért, mert önazonos maradt. Sohasem szűnt meg magyarnak lenni. Vallja, hogy magyarként élni a világban feladat, elhivatottság.  

A hatvanas években minél távolabb akart kerülni Magyarországtól. Úgy érezte, itt sohasem lesz lehetősége megvalósítani az álmait. Ráadásul arisztokrata származása miatt osztályidegenként élt a szocializmusban, ami szintén nem sejtetett számára fényes jövőt. Külföldi rokonai és egy karitatív szervezet segítségével Sydney-be utazott, ahol befogadták, mint politikai menekültet. Érkezéskor lenyűgözte a híres operaház látványa, de az országot az európaitól teljesen eltérő növény- és állatvilágával csak több év alatt tudta megszokni. 

Kirakatrendezői végzettségével keveset keresett, ezért kovácsmunkákat vállalt. Budapesten az Árpád Gimnáziumban kovács szakkörbe járt, ott szerzett ismereteket e téren. Beszerzett egy üllőt, egyéb szerszámokat és tökéletesen elsajátította a mesterséget. A város utcáin számos lámpa, kandeláber, korlát és más vastárgy dicséri a keze munkáját. Nem csupán használati tárgyak, hanem műalkotások is kikerülnek műhelyéből. Szobrait fából és vasból készíti.  

1956 emlékére készült szobra, amely egy várandós nőt ábrázol, akit a vörös csillag hátba szúr, a Terror Háza Múzeumban látható. Hasonló témájú műve Sydney-ben a Magyar Konzulátuson található. 

A szobrászat mellett Ilosvay Gusztáv rádiózással is foglalkozik. Vasárnap déltől kettőig hallható a Magyar Rádió Mozaik Sydney című műsor, amelyben a feleségével, Katalinnal magyarokról magyaroknak szóló adást vezetnek. A műsor sok érdekes hírt közöl, melyeket különböző magyar tudósítók küldenek szerte a nagyvilágból.  

Két fia született, akik magyar iskolában tanultak, a cserkészetben magyar lelket és szellemiséget neveltek beléjük. Felesége öt évig volt a magyar iskola igazgatója. Családi vacsorákon rendszeresen magyar ételeket szolgálnak föl. Kedves ételük, a paprikás krumpli gyakran kerül az asztalra. Azt mondja, szereti Ausztráliát, de egyre jobban hiányzik neki a magyar miliő, az a lelkiség, amit csak Magyarországon talál meg. 

A magyarságért végzett lelkes és fáradhatatlan munkáját a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetéssel honorálta a kormány.  
 
Időtartam: 60 perc 
Ajánlott életkor: 12+ 

A részvétel ingyenes. Előzetes regisztráció javasolt. Kérjük regisztrált vendégeinket, hogy helyüket legkésőbb a meghirdetett kezdési időpont előtt húsz perccel foglalják el! Nem regisztrált vendégeinknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudunk helyet biztosítani. 

Helyfoglalás érkezési sorrendben. 

Kérjük, olvassa el https://magyarsaghaza.net/wp-content/uploads/2023/03/Adatkezelesi_Tajekoztato_Kivonat_Rendezveny_Regisztracio_Magyarsag_Haza_Nonprofit_Kft_220823.pdf linken található Adatkezelési Tájékoztatónkat!  

Time

(Tuesday) 6:00 pm - 7:00 pm(GMT+02:00)

Location

Aranytíz Kultúrház, Nagylovag terem