MH logo 2021
NOE 100

16may6:00 pm7:00 pmMAGYARSÁG HÁZA FILMKLUB / MI, MAGYAROKAZ ÉLETÉRZÉS

Event Details

Az életérzés 
Az FC DAC 1904 futballcsapat portréja (Szlovákia, Balázs Emese filmje) 

Dunaszerdahely neves focicsapata, a DAC 1904-ben alakult meg. Első fénykorát mintegy harminc évvel ezelőtt élte, amikor Csehszlovákia élcsapatai közé tartozott. Megnyerte a csehszlovák kupát, olyan híres csapatokkal játszott az európai porondon, mint a Bayern München. Az egész régió büszke volt a DAC-ra. Mintegy nyolc éve, Világi Oszkár belépésével újra az élvonalba küzdötte fel magát.  

Világi Oszkár, a csapat tulajdonosa szerint a DAC-ot kezdettől fogva a Dávid-Góliát küzdelem jellemezte, vagyis, egy kisváros kis klubjaként mindig sokkal nagyobbak ellen harcolt. Mindig az utolsó percig küzdenie kellett, s a közönsége gyakran átlendítette őket a holtpontról a hihetetlenül lelkes szurkolással. Ha szívből küzd a csapat, vesztes meccs után is ünneplik őket. Amikor Világi Oszkár átvette a klubot, a környező infrastruktúra teljesen használhatatlan volt. Világi Oszkár mert nagyot álmodni, elhatározta, hogy új stadiont épít, és fociakadémiát alapít. Nem sokan hittek benne, de az álom megvalósult. 

A DAC hírnevet ad a szlovákiai városnak, nagyon sok országban a csapat miatt tudják, hol van Dunaszerdahely. Világi Oszkár elmondja, számára első helyen a klub áll, másodikon a csapat, a harmadikon az emberek. Elsődleges szempont a klub érdeke, minden ezután jön. A csapatból sok játékos kerül be a magyar válogatottba. Hogy ki kerül be a DAC csapatába, azt a teljesítmény dönti el, nem a nemzetiség. Egy biztos, a küzdőszellem átitat minden játékost, legyen az magyar, szlovák vagy éppen panamai származású. A győzni akarás itt benne van a levegőben. 

Németh Krisztián szakmai vezető, egykori labdarúgó célja, hogy támogassa a gyerekeket abban, hogy elérjék az álmaikat. Szerinte egy edzőnek vezéregyéniségnek kell lennie, olyan embernek, akit szó nélkül követnek a játékosai. Ahhoz, hogy kövessék őt, ezeket a játékosokat nagyon meg kell ismernie. Fel kell tárni a gyengeségeket, és közösen megszüntetni ezeket. Tudni kell motiválni a játékost, hogy magas célokat tűzzön ki, igényes legyen, és közös munkával kell felépíteni őt. Az utánpótlás-nevelésnek új dimenziói jelentek meg taktikai, erőnléti és pszichológiai téren egyaránt, a szakembereknek lépést kell tartani a világban zajló történésekkel. 

2018-ban felépült a város közepén a MOL Aréna, a MOL Akadémia pedig befektetés a jövőbe, az utánpótlás kinevelésével. Az akadémián háromszáz gyerekkel foglalkoznak. A csapat saját üzlettel szolgálja ki a szurkolói igényeket, a bolthoz pedig egy múzeum is tartozik, amelyben 1904-től 2018-ig megszámlálhatatlan relikvia – fotók, emléktárgyak, trófeák – mutatja be a DAC izgalmas és változatos múltját.  

A csapat azért is van speciális helyzetben, mert szurkolótábora jórészt magyarokból áll – a határ mindkét oldaláról látogatják a meccseket –, és a DAC életérzés összeköti és fenntartja a magyarságot.  

Időtartam: 60 perc 
Ajánlott életkor: 12+ 

A részvétel ingyenes. Előzetes regisztráció javasolt. Kérjük regisztrált vendégeinket, hogy helyüket legkésőbb a meghirdetett kezdési időpont előtt húsz perccel foglalják el! Nem regisztrált vendégeinknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudunk helyet biztosítani. 

Helyfoglalás érkezési sorrendben. 

Kérjük, olvassa el https://magyarsaghaza.net/wp-content/uploads/2023/03/Adatkezelesi_Tajekoztato_Kivonat_Rendezveny_Regisztracio_Magyarsag_Haza_Nonprofit_Kft_220823.pdf linken található Adatkezelési Tájékoztatónkat!  

Time

(Tuesday) 6:00 pm - 7:00 pm(GMT+02:00)

Location

Aranytíz Kultúrház, Nagylovag terem