MH logo 2021
NOE 100

30may6:00 pm7:00 pmMAGYARSÁG HÁZA FILMKLUB / MI, MAGYAROKA borok ura 

Event Details

A borok ura 
Forczek Ákos borkereskedő portréja (Nagy-Britannia, Matus János filmje) 

Forczek Ákos 1967-ben született Kiskunhalason. Édesanyja elmondása szerint a születés nem ment egyszerűen, nyakára tekeredett a köldökzsinór, de hála a szülész-nőgyógyász főorvosnak – a család barátjának –, kiverekedte magát a világra, és azóta is átküzdi magát a nehézségeken.

Nagy baráti körrel rendelkező családba született, részben ezért is van az, hogy neki is széles a baráti köre. 1976-ban a család Algériába költözött édesapja agrármérnöki munkája folytán. Ákos nem beszélt semmilyen idegen nyelven, de kilenc éves korára már folyékonyan beszélte a franciát, az arabot pedig napi egy órában tanulta. Az iskolában senki nem látott még szőke, kékszemű embert, ezért a gyerekek az elején tapogatták a bőrét, a haját, letépték a kapucniját, mert arról sem tudták, mi fán terem. A befogadás akkor történt meg, amikor Ákos az iskola köpőbajnoka lett – ő tudott a legmesszebbre köpni –, attól kezdve egy volt közülük. Nem kisebb bravúr volt, hogy arab nyelvű oklevelet szerzett tizenegy évesen, amit a többiek ott tizennégy évesen szereznek meg.  

Amikor visszatértek Magyarországra, a határőrség tolmácsként foglalkoztatta őt, mert az akkori közel-keleti konfliktusok miatt rengeteg arab menekült érkezett hamis útlevéllel. Később közgazdasági egyetemet végzett, majd ösztöndíjjal Franciaországba, Cognac városába került. Ott a Hennessy nevű konyakgyártó cégnél kezdett dolgozni, mint közép-európai menedzser. Gyakran megfordult a Szovjetunióban, volt egy kalandos találkozása Jelcin elnökkel is.  

1997-ben nősült, majd 1999-ben az amerikai származású feleségével Franciaországból Londonba költözött. Ekkor már vállalkozóként dolgozott, konyakot és pezsgőt árult. 

A sport mindig nagyon fontos volt az életében, Cognac-ban, majd Londonban is versenyszerűen evezett. Angliában a Masters bajnokságban  egyes hajóban versenyzett.  

A tokaji Szepsy István borász már évek óta jelen volt az angliai piacon, amikor találkozott Forczek Ákossal. Nem ment igazán jól a kereskedés, Ákos pedig azt ígérte, hogy magasabb áron fogja értékesíteni a borokat, ezért megvált a korábbi kereskedőtől, és Ákos lett a borainak a kizárólagos forgalmazója Angliában. 2000-ben indult a közös munka, ami nem ment könnyen, mert az egykor neves tokaji borok autentikus verziójával akkoriban nem találkoztak a külországi piacokon.

Ákos 2000-ben alapította Top Selection nevű cégét. Először konyakot és pezsgőt árult, majd Szepsy István borászatával közösen nőtt fel a cége. Sokféle katasztrófát végigéltek, ezeknek egyike volt a Brexit, majd 2020-ban a pandémia miatt megállt a világ. Lefaragták a költségeket, a magán kliensek kitartottak mellettük, emiatt mégis jó évet zártak. Mindig fel tud fedezni izgalmas új borokat, ezért is töretlen bizalommal tekint a jövőbe. 

Időtartam: 60 perc 
Ajánlott életkor: 12+ 

A részvétel ingyenes. Előzetes regisztráció javasolt. Kérjük regisztrált vendégeinket, hogy helyüket legkésőbb a meghirdetett kezdési időpont előtt húsz perccel foglalják el! Nem regisztrált vendégeinknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudunk helyet biztosítani. 

Helyfoglalás érkezési sorrendben. 

Kérjük, olvassa el https://magyarsaghaza.net/wp-content/uploads/2023/03/Adatkezelesi_Tajekoztato_Kivonat_Rendezveny_Regisztracio_Magyarsag_Haza_Nonprofit_Kft_220823.pdf linken található Adatkezelési Tájékoztatónkat!  

Time

(Tuesday) 6:00 pm - 7:00 pm(GMT+02:00)

Location

Aranytíz Kultúrház, Nagylovag terem