MH logo 2021
NOE 100

07feb6:00 pm7:00 pmMAGYARSÁG HÁZA FILMKLUB / MI, MAGYAROKAz otthonát kereső szivárvány

Event Details

Az otthonát kereső szivárvány
Écsi Gyöngyi mesemondó, énekes, református lelkész portréja (Szlovákia, Balázs Emese filmje) 

Sosem akart tenni semmi olyat, ami eladható, inkább olyat, ami jó az embereknek.  

A Szentírást idézi: „Aki tehát tudna jót tenni, de nem teszi, bűne az annak.” (Jakab 4,17.) 
Nem könnyű összeszámolni, hogy Écsi Gyöngyi mivel foglalkozik: lelkész, mesemondó, énekes, bábművész, népdalgyűjtő, zenész, masszőr – és egész biztos, hogy lehetne még folytatni a sort. Nem egy intézmény, ahogy jellemezni szokták az ilyen embereket, hanem valóságos hálózat. Network. De – mint mondja –, elsősorban nő és anya. Idejébe az is belefér, hogy egy kis almás pitét vagy más házi finomságot összedobjon – szigorúan kézi gyúrással. 

Ahogyan fogalmaz, „önhibáján kívül” városi gyerekként, a szlovákiai Vágsellyén egy lakótelepen nőtt fel, mert szülei, akik pedagógusok voltak ott kaptak állást. Édesanyja a példaképe, aki mindig mindenben segített a rászorulóknak. Gyermekeinek minden áldott nap mesélt lefekvéskor, szigorúan népmeséket. A népmesékben évezredek óta letisztult karakterek vannak, a mesélés, a bábozás igazából terápia. Gyógyító folyamatokat indít el az emberben, mert ráébreszt arra, hogy saját magával kell megküzdenie ahhoz, hogy boldog legyen. Saját gyengeségeit, bűneit kell legyőznie. 

Volt olyan időszak az életében – valamikor a nyolcvanas években –, amikor elveszettnek és mindenre alkalmatlannak érezte magát. Egyszer bement egy református templomba, és tudta, hogy hazatalált. Azonnal otthon érezte magát. Korábban bölcsészhallgató volt, újságoknál dolgozott, de felismerte, hogy ez nem az ő világa. Később elvégezte a teológiát, férjével mindketten lelkészek, két gyermeket neveltek föl. Gyermekei születésekor abbahagyta a sok utazással járó éneklést, a turnékat, az időbeosztást tekintve sokkal inkább családbarát mesélést és bábozást választotta. Időnként azért vállal énekesként templomi fellépéseket.  

Isten világa, a népdalok, népmesék világa olyan fontos mindenkinek, mint a levegő. Ami a világban tisztességes, az mind szakrális, mert ha többségben van az emberi dolog, ott valami gond van – állítja.  

Időtartam: 60 perc
Ajánlott életkor: 12+ 

A részvétel ingyenes. Előzetes regisztráció javasolt: regisztracio@magyarsaghaza.info. A regisztráció a Magyarság Háza elfogadó válaszlevelével aktiválódik. Helyfoglalás érkezési sorrendben. Kérjük regisztrált vendégeinket, hogy helyüket legkésőbb a meghirdetett kezdési időpont előtt húsz perccel foglalják el! Nem regisztrált vendégeinknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudunk helyet biztosítani. További információ: info@magyarsaghaza.net 
 
Kérjük, olvassa el https://magyarsaghaza.net/wpcontent/uploads/2022/02/8_2021_altalanos_adatkezelesi_tajekoztato-5.pdf linken található Adatkezelési Tájékoztatónkat! 

Time

(Tuesday) 6:00 pm - 7:00 pm(GMT+01:00)

Location

Aranytíz Kultúrház, Nagylovag terem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük