MH logo 2021
NOE 100

31oct6:00 pm7:00 pmMAGYARSÁG HÁZA FILMKLUB / MI, MAGYAROKA lelkész

Event Details

A lelkész
Kovács Lőrinc református lelkész portréja (Ausztrália, Vladucz Zoltán filmje)

Örömmel vegyes félelem és egy kis szomorúság jellemezte Kovács Lőrinc lelkiállapotát, amikor Ausztráliában megpályázta a brisbane-i lelkipásztori állást. Természetes módon félt a távoli és ismeretlen helyszíntől, szomorú volt, hogy el kell hagynia Erdélyt és a rokonokat, ám örült a kihívásnak. Missziós munkát végzett már korábban is, az amerikai magyar diaszpórában. 
 
A repülőgépről leszállva hatalmas szivárvány fogadta a lelkészt és családját a távoli földrészen. A természeti jelenséget isteni jelként fogadták, és a lelkükbe bizalom áradt. Erre a bizalomra szükség is volt, hiszen az alapoktól kellett kezdeni a gyülekezet építését. Helyszíneket keresett, megújította a presbitériumot, látogatta a helyi magyarságot. Felesége, Izabella ezalatt a helyi gyermekekkel foglalkozott, húsvéti, karácsonyi műsorokat tanított be nekik. 
 
Végül életképes, stabil magyar közösséget hoztak létre, amelyből csak egy fontos dolog hiányzott: a templom. Kovács Lőrinc kezdeményezésére ebbe is belevágtak. Gyűjtésbe fogtak, és ez a nagy álom is megvalósult: a hívők nagy örömére megépült a gyönyörű Szent Pál templom, amelynek ünnepi istentiszteletét meglátogatta Áder János akkori köztársasági elnök és felesége is. Büszkeséggel tölti el a helyieket, hogy a legtávolabbi magyar gyülekezetként immár saját templommal rendelkeznek. 
 
A bizalom tehát igazolódott, visszatekintve úgy látják, hogy Isten mindvégig mellettük állt. 
 
Kovács Lőrinc a lelkészi hivatás betöltése mellett más feladatokat is végez. Felkérést kapott a magyar kormánytól a tiszteletbeli konzuli teendők ellátására is. Ezen kívül létrehozott egy magyar nyelvű színtársulatot, amellyel beutazták már a Kárpát-medencét is. Tamási Áron Hullámzó vőlegény című darabját több helyszínen, egyebek mellett az író szülőfalujában, Farkaslakán is előadták. 
 
A magyar nyelvet és kultúrát otthon a családban is őrzik. A gyerekek, Tamás és Bogi otthon kizárólag magyarul beszélhetnek kezdettől fogva, a Duna tévén követik az itthoni eseményeket, gyakran főznek magyar ételeket – bár előfordul, hogy a hagyományos ízek nem köszönnek vissza autentikus alapanyagok híján. Izabella a hazalátogatások alkalmával igyekszik beszerezni a megszokott magyar fűszereket.

Kovács Lőrinc immár több évtizede él és dolgozik Ausztráliában. Elégedett a munkájával, de reménykedik abban, hogy későbbi éveit még valahol a Kárpát-medencében töltheti el. Persze a döntést ebben a kérdésben is Istenre bízza. 
 
Időtartam: 60 perc  
Ajánlott életkor: 12+  
  
A részvétel ingyenes. Előzetes regisztráció javasolt. Kérjük regisztrált vendégeinket, hogy helyüket legkésőbb a meghirdetett kezdési időpont előtt húsz perccel foglalják el! Nem regisztrált vendégeinknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudunk helyet biztosítani.

Helyfoglalás érkezési sorrendben.

Kérjük, olvassa el https://magyarsaghaza.net/wp-content/uploads/2023/03/Adatkezelesi_Tajekoztato_Kivonat_Rendezveny_Regisztracio_Magyarsag_Haza_Nonprofit_Kft_220823.pdf linken található Adatkezelési Tájékoztatónkat! 

  

Time

(Tuesday) 6:00 pm - 7:00 pm(GMT+01:00)

Location

Magyarság Háza Galéria