MH logo 2021
NOE 100

17oct6:00 pm7:00 pmMAGYARSÁG HÁZA FILMKLUB / MI, MAGYAROKAktok, királyok, szentek

Event Details

Aktok, királyok, szentek
Lukács János szobrászművész portréja (Szlovákia, Majoros Jácint filmje)

Gyerekkorában tehetségesen rajzolt, de apja szobrász barátja nem látott benne fantáziát, eltanácsolta a képzőművészettől. Időnként a művészet közelébe került, de csak ötvenéves kora körül kezdett el szobrokat készíteni. Ma már befutott művésznek tekinthető, egyik szobra a Dűne című amerikai filmben szerepel díszletként.

Édesapja szobrászkodott, anyja festett. Fiukat is bevonták a munkába, anyjának ő rajzolta elő a festmények alapjául szolgáló képeket. Apja együtt volt fogságban Löffler Béla szobrászművésszel, akivel később is kapcsolatban maradt, egyszer megmutatta neki János rajzait és megkérdezte, nem vállalja-e, mint tanítványt. A szobrász kategorikusan elutasította, nem találta őt tehetségesnek. Az elutasítás János lelkén nem ütött maradandó sebet, mert ő akkor inkább hajózni szeretett volna. A mezőgazdasági szakközépiskola elvégzése után végül a Kelet-Szlovákiai Vasmű szepsi részlegében kapott munkát. A szepsi öntödébe sok szobrász bejárt, ott öntötték ki a szobraikat. Apja a helyi kommunális üzem sírkő részlegében dolgozott, ott besegített neki a betűvésésben. Apja nyugdíjazása után ő lépett a helyébe, a rendszerváltozás után pedig önálló vállalkozóként folytatta a munkát. Szabadidejében megkísértette a szobrászkodás gondolata, s miután már fia sok terhet levett a válláról a munkában, végül belevágott.

Ma már nagyon sok megrendelése van, főleg szenteket farag kőből, fából vagy bronzból. Néhány éve a rozgonyi csata fő alakjainak megformálására kérték fel. A hat darab, egyenként két és fél méteres szobrot a csata helyszínén, Benyék határában helyezték el.

Szívéhez a bronzszobrok állnak legközelebb, Szepsiben egy-egy életnagyságú bronz Szent Erzsébet- és Szent Antal szobor látható. Megtalálhatók a munkái Pozsonyban, Prágában, Németországban és Franciaországban is. Nagyon szeretné, ha fia vagy valamelyik unokája továbbvinné a mesterségét.

Időtartam: 60 perc  
Ajánlott életkor: 12+

A részvétel ingyenes. Előzetes regisztráció javasolt. Kérjük regisztrált vendégeinket, hogy helyüket legkésőbb a meghirdetett kezdési időpont előtt húsz perccel foglalják el! Nem regisztrált vendégeinknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudunk helyet biztosítani.

Helyfoglalás érkezési sorrendben.

Kérjük, olvassa el https://magyarsaghaza.net/wp-content/uploads/2023/03/Adatkezelesi_Tajekoztato_Kivonat_Rendezveny_Regisztracio_Magyarsag_Haza_Nonprofit_Kft_220823.pdf linken található Adatkezelési Tájékoztatónkat! 

Time

(Tuesday) 6:00 pm - 7:00 pm(GMT+02:00)

Location

Magyarság Háza Galéria