MH logo 2021
NOE 100

10oct6:00 pm7:40 pmMAGYARSÁG HÁZA FILMKLUB / MI, MAGYAROKSzépek

Event Details

Szépek
Horváth Emma, Dr. Szőke Anna és Kalmár Lenke portréja (Szerbia, Gazsó Orsolya filmje)

“Imádkozz úgy, mintha holnap meghalnál, dolgozz úgy, mintha örökké élnél” – ez lehetne a mottója mindhárom idős hölgynek, akik a filmben szerepelnek. 
 
A beszélgetés szereplői: 
Horváth Emma – szabadkai előadóművész, nyugalmazott angol-francia-latintanár. Több, mint ötven éve tanítja igényes nyelvhasználatra a vajdaságiakat. Soha nem volt házas. A versmondás révén a magyar közösség kulturális értékeinek megőrzésére áldozta, áldozza életét. A mai napig tevékeny. Előadóesteket rendez, angolórákat tart, fellép. 
 
Dr. Szőke Anna – kishegyesi nyugalmazott óvodapedagógus, néprajzkutató. Több néprajzi tárgyú könyv szerzője. Ötven évig élt boldog házasságban. Két matematikus fia, négy unokája van. Jelenleg Picur nevű kutyájával osztja meg a lakását. 
 
Kalmár Lenke – topolyai nyugalmazott magyartanár. Egyenrangúként kezelte tanítványait, még focizott is velük, ha úgy adódott. Férjével nem volt közös gyermeke. Élt falun, városban, sőt tanyán is, állatokat nevelve. Nyugdíjas korában határozta el, hogy megtanul angolul és beutazza Európát. Férje tizennyolc éve elhunyt, azóta egyedül él. Leginkább romantikus regényeket olvas. 
 
A három asszonyt Gazsó Orsolya, a film szerkesztő-riportere ültette le egymás mellé, így még nem ültek, de mind ismerik egymást és egymás munkáját. A felvétel során különböző témákat vitatnak meg, az első – a korukból adódóan – az, hogy milyen elvek szerint éljen az, aki hosszú életet szeretne. Fontos szempontnak tartják, hogy az ember csinálja azt, amit szeret – vagy pedig szeresse azt, amit csinál. Anna, aki a nyolcvannyolc éves Lenke tanítványa volt, azt mondja, hogy Lenke nagyon jól tudott alkalmazkodni az adott helyzetekhez, akár városban az iskolában, akár a tanyán találkozott vele, minden helyzetben nagyszerűen feltalálta magát. Egyetértenek abban is, hogy fontos az érdek nélküli segítség adása. Segítsen az ember, és lépjen hátra. A harmonikus élethez elengedhetetlen, hogy az ember gondoskodjon valakikről. A háziállatok – vagy akár az ablakpárkányon etetett madarak – jól kiegészítik egy nyugdíjas ember életét. 
 
Ők hárman többgenerációs családban, természetközelben nőttek fel. Lényeges dolog, hogy az idősebb generáció átadja a tudást, a hagyományt a fiataloknak. Ehhez persze találkozniuk kellene, és minél gyakrabban. A sok megvitatott, izgalmas téma közül az utolsó az volt, hogy kinek milyen céljai vannak a jövőre nézve. Emma arra kéri a Gondviselést, hogy amíg él, tudjon dolgozni, és ne nagyon kelljen soha másokra rászorulni. A Covid idején is versműsort szervez, tanítványokat készít föl vonalas telefon segítségével. Anna most is egy könyvön dolgozik, egyébként állandóan mozgásban van, szervez valamit, ez az alaptermészetéből adódik. Lenke meg akarja őrizni a lelke fiatalságát, szeret jókat főzni, barátokkal beszélgetni, olvasni. Régebben fogyatékkal élő gyerekekkel és felnőttekkel foglalkozott, ma is keresi a módját, hogy másoknak segíthessen.

Időtartam: 100 perc  
Ajánlott életkor: 12+

A részvétel ingyenes. Előzetes regisztráció javasolt. Kérjük regisztrált vendégeinket, hogy helyüket legkésőbb a meghirdetett kezdési időpont előtt húsz perccel foglalják el! Nem regisztrált vendégeinknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudunk helyet biztosítani.

Helyfoglalás érkezési sorrendben.

Kérjük, olvassa el https://magyarsaghaza.net/wp-content/uploads/2023/03/Adatkezelesi_Tajekoztato_Kivonat_Rendezveny_Regisztracio_Magyarsag_Haza_Nonprofit_Kft_220823.pdf linken található Adatkezelési Tájékoztatónkat! 

Time

(Tuesday) 6:00 pm - 7:40 pm(GMT+02:00)

Location

Magyarság Háza Galéria