MH logo 2021
NOE 100

21feb6:00 pm7:00 pmMAGYARSÁG HÁZA FILMKLUB / MI, MAGYAROKA csempekályhaépítő

Event Details

A csempekályhaépítő 
Hegyeli Győző csempekályhaépítő-mester portréja (Románia, Kovács Zenkő filmje) 

Hegyeli Győző nem a szavak embere. Nem is baj ez, mert a munkái, a mesterien megépített cserépkályhák magukért beszélnek. Ő azzal mutatja ki a jó székelységet és a jó magyarságot, hogy csak pontos, szép munkát ad ki a kezéből. 

Zabolán, patak partján, erdő szélén született. A természet volt a játszótere. Később a vadászatba is belekóstolt, de egy idő után a puskát kamerára cserélte. Már nem lelőni akarja a vaddisznót, hanem filmre venni. Azt mondja, megszűnt a vadászat régi íze, hangulata. Ma inkább milliomosok űzik ezt a tevékenységet státuszszimbólumként. 

Faipari középiskolát végzett Kovásznán, utána a legkülönbözőbb munkakörökben dolgozott, hosszú ideig könyvtáros is volt. A könyvtártermet a saját kezével újította föl. Több éven át képzőművészeti alkotótábort szervezett. Mindig vonzotta a kézműveskedés. A falusi ember mindig fúr, farag, javít, barkácsol. Elmondása szerint azért kezdett cserépkályhákat építeni, mert hideg volt a szüleitől örökölt házban. Miután a barátai, ismerősei is kérték, hogy építsen nekik kályhát, komolyabban utánaolvasott ennek a mesterségnek. Számtalan kályhát épített már, kúriákban, családi házakban, sokfelé hívják Romániában. Bukarestben is jó pár kályha dicséri a szakértelmét. 

Nem csak ő, hanem az egész családja kézműveskedik. Felesége sző és ékszereket készít, Huba fia már átvette tőle a munkát, ő lett a mester a csapatban. Nyugdíjas éveit azzal tölti, hogy műhelyt épít. Egyet a feleségének és a lányunokáknak, egyet magának és a fiúunokáknak. Büszke arra, hogy a gyerekei is Székelyföldön maradtak, és jó szívvel folytatják az ő mesterségét.

Időtartam: 60 perc
Ajánlott életkor: 12+

A részvétel ingyenes. Előzetes regisztráció javasolt: regisztracio@magyarsaghaza.info. A regisztráció a Magyarság Háza elfogadó válaszlevelével aktiválódik. Helyfoglalás érkezési sorrendben. Kérjük regisztrált vendégeinket, hogy helyüket legkésőbb a meghirdetett kezdési időpont előtt húsz perccel foglalják el! Nem regisztrált vendégeinknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudunk helyet biztosítani. További információ: info@magyarsaghaza.net  
 
Kérjük, olvassa el https://magyarsaghaza.net/wpcontent/uploads/2022/02/8_2021_altalanos_adatkezelesi_tajekoztato-5.pdf linken található Adatkezelési Tájékoztatónkat! 

Time

(Tuesday) 6:00 pm - 7:00 pm(GMT+01:00)

Location

Aranytíz Kultúrház, Nagylovag terem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük