MH logo 2021
NOE 100

15nov6:00 pm7:40 pmA Magyar Szórvány Napja

Event Details

A Magyar Országgyűlés a határon túli magyarság iránt viselt, alaptörvényben rögzített felelősségérzetét megerősítve, 2015-ben Bethlen Gábor (1580-1629) születésének és halálának napját, november 15-ét a magyar szórvány napjává nyilvánította.  Ezen a napon azokra a közösségekre figyelünk, amelyek létszámbeli kisebbségbe kerülve mindennap küzdenek megmaradásukért, anyanyelvükért, kultúrájukért. 

18:00 A nemzet határa – Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatójának előadása
A szórvány a nemzet legveszélyeztetettebb része, a nemzet határa. A legutóbbi népszámlálásokkor is beigazolódott, hogy a külhoni magyarság itt fogy a leginkább. Az előadásban a demográfiai trendekről, és a szórvány előtt álló – iskoláztatás, politikai képviselet, nyelvhasználat – kihívásokról lesz szó. Említésre kerülnek a külhoni magyarság és a magyar nemzetpolitika azon törekvései, amelyek a szórványban élő magyarság megmentésére irányulnak.

18:50 Muzsikáló erdélyi kéziratok – a Codex Régizene együttes koncertje
A Codex Régizene Együttes 1996 őszén alakult, célja a barokk és reneszánsz zene korhű és életszerű előadása historikus hangszerek segítségével. Az utóbbi években magyar és erdélyi zenét játszottak leggyakrabban, a Kájoni-kódex, az Apponyi-kézirat, a Vietoris-kódex és a Sepsiszentgyörgyi kottás kézirat repertoárjából, illetve Bocskor János (Csíkszentlélek, 18. század), Pálóczi Horváth Ádám és Mártonffy István kéziratos feljegyzéseinek átdolgozásaiból. A sajátos előadói stílussal életre keltett 17-18. századi művek a jelen emberéhez szólnak, bejárva az érzelmek széles skáláját. Igyekeznek a dallamok értelmét, érzelmi világát újra felfedezni, zenei tartalommal megtölteni és vonzó módon a közönség elé tárni.

Időtartam: 100 perc
Ajánlott életkor: 12+

A részvétel ingyenes. Előzetes regisztráció javasolt. Kérjük regisztrált vendégeinket, hogy helyüket legkésőbb a meghirdetett kezdési időpont előtt húsz perccel foglalják el! Nem regisztrált vendégeinknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudunk helyet biztosítani.  
 
Helyfoglalás érkezési sorrendben.  
 
Kérjük, olvassa el https://magyarsaghaza.net/wp-content/uploads/2023/03/Adatkezelesi_Tajekoztato_Kivonat_Rendezveny_Regisztracio_Magyarsag_Haza_Nonprofit_Kft_220823.pdf linken található Adatkezelési Tájékoztatónkat!  

Time

(Wednesday) 6:00 pm - 7:40 pm(GMT+01:00)

Location

Magyarság Háza Galéria