MH logo 2021
NOE 100

25feb6:00 pm8:30 pmKommunizmus Áldozatainak Emléknapja

Event Details

18:00 Ártatlan bűnösök – Gömöriek a szovjet lágerekben
A Vörös Hadsereg a háború végén a felvidéki Alsó- és Felsőbalogról, illetve Uzapanyitról több mint 150 ártatlan, civil lakost hurcolt el málenkij robotra. A néhány hetesnek ígért munkából több éves szenvedés lett. A gömöri nőket 1947-ben engedték haza, a munkaképes férfiaknak 1949-ig maradniuk kellett. Miután hazatranszportálták őket, mindenkit figyelmeztettek, hogy a lágert csak dicsérni szabad, ha elmondják az igazat, visszakerülnek. A film a néhai Simon Ilona visszaemlékezéseire és Lehotai Aladár kutatására épít. Simon Ilona 2020. január 25-én, 94 éves korában hunyt el.
A filmvetítés után Lehotai Aladár bemutatja a lágert, amelyben Simon Ilona raboskodott.
Időtartam: 60 perc
Ajánlott életkor: 12+

19:00 Népirtás Pozsonyligetfalun
A 2020-ban bemutatott tényfeltáró dokumentumfilm az 1945 tavaszán létesített és 1947-ig működő pozsonyligetfalui haláltábor, a táborban történt tömeges kivégzések, a tábor területén meggyilkolt 90 magyar levente és a morvaországi Přerov közelében a háború után hazatérő, 267 német és magyar polgári lakos ellen végrehajtott tömegmészárlás egymással szorosan összefüggő történetét dolgozza fel.
A vetítés után az egyik alkotó, Udvardy Zoltán beszél a filmről, valamint bemutatja a témában tavaly megjelent „Sóval hintették be” című könyvét.
Időtartam: 90 perc
Ajánlott életkor: 12+ 

A részvétel ingyenes. Előzetes regisztráció javasolt: regisztracio@magyarsaghaza.info (a regisztráció a Magyarság Háza elfogadó válaszlevelével aktiválódik. Helyfoglalás érkezési sorrendben. Kérjük regisztrált vendégeinket, hogy helyüket legkésőbb a meghirdetett kezdési időpont előtt húsz perccel foglalják el! Nem regisztrált vendégeinknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudunk helyet biztosítani. További információ: info@magyarsaghaza.net  
 
Kérjük, olvassa el https://magyarsaghaza.net/wpcontent/uploads/2022/02/8_2021_altalanos_adatkezelesi_tajekoztato-5.pdf linken található Adatkezelési Tájékoztatónkat! 

Time

(Saturday) 6:00 pm - 8:30 pm(GMT+01:00)

Location

Aranytíz Kultúrház, Nagylovag terem

1 Comments

  1. Csekeő Ervin

    Méltó megemlékezés lesz a kommunizmus áldozataira való megemlékezésre, ezeknek a filmeknek a megtekintése!
    Köszönöm a lehetőséget!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük