MH logo 2021
NOE 100

22mar9:00 am10:00 amRendhagyó óraKovács Attila - Egy muravidéki magyar település 20. századi kivándorlás története

Event Details

Az előadás során a legnagyobb muravidéki magyar falu, Dobronak mezőváros 20. századi történetén keresztül kerül bemutatásra az egész Muravidék történelmét mélyen meghatározó kivándorlás. Az előadó konkrét családtörténeteken keresztül mutatja be a három nagy kivándorlási hullámot, azok okait és következményeit, amelyek alapjaiban befolyásolták a vidék és konkrét esetben Dobronak település népességfejlődését. Az említett települést és a Mura mentét az első kivándorlási hullám a 20. század elején érte el, a másodikat a két világháború közötti időszakra tehetjük, míg az 1960-as években indult el a harmadik nagyarányú elvándorlás, mely kezdetben a tengerentúli országokba (különösen Ausztráliába), majd a nyugat-európai országokba (a „gasterbeiterizmus”) irányult.

A Magyarság Háza rendhagyó tanórái a Határtalanul! program keretében valósulnak meg. A pályázatok elbírálásánál plusz egy pontot jelent az utazó diákok részvétele a rendhagyó órák egyikén.

Kérjük, olvassa el a https://magyarsaghaza.net/wp-content/uploads/2022/02/8_2021_altalanos_adatkezelesi_tajekoztato-5.pdf linken található Adatkezelési Tájékoztatónkat!

Time

(Tuesday) 9:00 am - 10:00 am(GMT+01:00)

Location

Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük